Cluster lemn Pro Wood
...
- CATALIZATOR AL PROCESELOR INOVATIVE!
Cu sprijinul unui proiect FP7, desfăşurat în perioada 2008-2010, a fost înfiinţat în regiunea Braşov-Covasna clusterul inovativ în domeniul lemnului “Pro Wood”. După o analiză amănunţită a situaţiei existente la nivelul IMM-urilor din regiune, a fost elaborat un plan de măsuri şi s-au desfăşurat activităţi cu caracter de pilot. Principalele direcţii de acţiune au vizat îmbunătăţirea cooperării dintre liceele cu profil industrial în domeniul industriei lemnului şi IMM-uri, îmbunătăţirea strategiei de marketing a firmelor şi a asociaţiei în ansamblu, colaborarea dintre Universitate şi industrie. Proiectul s-a finalizat în semnarea protocolului de înfiinţare a clusterului, în luna aprilie a anului 2010.
Modelul utilizat în cazul clusterului “Pro Wood” este unul de tip “trifoi cu patru foi”[1] , care, în afara actorilor clasici din modelul triple helix: Facultatea pentru Industria Lemnului din cadrul Universităţii “Transilvania” din Braşov, Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia IMM-urilor din Industria Lemnului din judeţul Covasna (KO FA), a inclus şi/sau a beneficiat de sprijinul unor organizaţii cu rol catalizator al procesului de constituire şi consolidare a clusterului (figura 3).
Aceste organizaţii sunt de 2 tipuri: specialişti (Institutul Fraunhofer din Braunschweig, Institutul pentru Optimizarea Proceselor de Producţie – TTS Helsinki, Polul de Competitivitate Crit Bois din Metz) şi generalişti (Centrul pentru Inovaţie şi Tehnică al landului Renania de Nord Westfalia – ZENIT, Inno Consult şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică – GTZ).
În cazul “Pro Wood” managementul clusterului este asigurat de către Asociaţia regională de ramură, KO-FA.