Cluster Mapping

logo-catalizator al proceselor inovative!

 

 

Exercitiul de cluster mapping

Exercițiul de cluster mapping a avut loc în perioada august 2009-martie 2010 la initiativa Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si cu spijinul gtz. Inno Consult si ZENIT au preluat derularea acestui exercitiu ce a avut mai multe etape:

- etapa de desk research, in care au fost trecute in revista toate rezultatele relevante ale unor studii si initiative anterioare de identificare a clusterelor din România;

- etapa de field research, care a constat în organizarea a 8 worskhopuri regionale ce au reunit pe principalii actori regionali cu competente în domeniul clusterelor: autoritati publice, universități și institute de cercetare, firme, organizatii catalizator. Workshopurile au fost desfasurate dupa metodologia "peer review" care pornește de la premiza că specialiștii într-un anumit domeniu cunosc cele mai bine realitățile din aria lor de competență. Analiza a fost, așadar, una de tip calitativ și a cuprins următorii indicatori: Concentrare georgrafică, cooperare, sectorul R&D, forta de munca și existenta unor organizatții catalizator.

- agregarea rezultatelor. Rezultatele s-au concretizat în identificarea a ca. 35 de clustere la nivel național.

Studiul poate fi downloadat aici:

Cluster Mapping Report