UBIT

logo-catalizator al proceselor inovative!

 

 

University Business Incubator of Timisoara

 

Cadru general

 

Un studiu elaborat de Primăria Municipiului Timişoara în 2002 a scos la iveală existenţa unui segment important al economiei gri în domeniul industriei IT& softaware, concretizată prin existenţa a numeroase firme de apartament ce ofereau diverse servicii marilor companii din domeniu stabilite deja în oraş: Siemens, Alcatel etc.

Pe de altă parte, dezvoltarea economică locală are două componente:

-          una exogenă, reprezentată de investiţiile străine directe

-          una endogenă, reprezentată de dezvoltarea capacităţii pieţei interne

Adeseori, cea de a doua este neglijată. Totuşi, o dezvoltare a unui anumit sector, în special prin aglomerări de tip cluster, este în măsură, aşa cum a arătat Michael Porter, de natură a creşte gradul de atractivitate al regiunii respective inclusiv pentru investiţiile străine directe. Se intră astfel, într-un cerc virtuos.

Concept

 Având în vedere cele descrise mai sus, Primăria Timişoara, Consiliul judeţean Timiş, Universitatea „Politehnica” Timişoara au solicitat sprijinul Societăţii Germane pentru Cooperare Tehnică pentru implementrea unui incubator de afaceri în domeniul software. Experţii angajaţi de către gtz au fost domnii Michael Guth şi Daniel CoşniţăUniversitatea Politehnică s-a aflat în postura de a deţine o clădire care nu mai era folosită în scopuri academice. Astfel, primul etaj al acestei clădiri a putut fi utilizat pentru instalarea centrului incubatorului.

După faza de planificare şi după nişte mici lucrări de renovare, în mai 2004 incubatorul a fost inaugurat sub titulatura de Incubatorul Universitar de Afaceri Timişoara (UBIT) şi încă de la început, acesta a găzduit şase firme abia înfiinţate (http://www.it-incubator.biz). Încă de la inaugurarea sa oficială, incubatorul s-a bucurat de o rată mare de ocupare şi în 2008 asociaţia formată din consiliul local, judeţean şi universitate a decis să continue acest proiect, considerat de toţi partenerii un succes. Bugetul ep următorii trei ani a fost deja aprobat.

Incubatorul Universitar de Afaceri Timişoara (UBIT) pune la dispoziţie spaţii de birouri la preţuri mici, firmelor tinere din domeniul software. Chiria actuală pentru un metru pătrat este de 3,25 EUR/mp faţă de 10 EUR/mp cât ar fi preţul pe piaţa liberă..

Pe lângă punerea la dispoziţie a spaţiului necesar desfăşurării activităţilor comerciale, UBIT oferă şi servicii specifice firmelor, precum servicii de recepţie, asistenţă în marketing, cursuri de pregătire (de ex. management de proiect) şi consultanţă privind finanţarea publică. O parte din aceste servicii a fost furnizată în cadrul programului WBF/GTZ.

În incubator există spaţiu pentru până la 18 firme şi birourile pot avea între 20 şi 40 de metri pătraţi.

Pentru managementul centrului a fost creată o nouă entitate: UBIT Management SRL. Acţionarii sunt în egală măsură: Universitatea Politehnică, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Managementul centrului este asigurat de două persoane.

Accesul în UBIT

În prima fază a fost lansat un concurs de plan de afaceri. Au participat ca. 30 potenţiali tineri antreprenori. Prin aceste propuneri, li s-a dat şansa tinerilor antreprenori să înceapă propria lor afacere în cadrul UBIT. În plus, o parte din firmele importante din Timişoara a acordat premii speciale firmelor câştigătoare.

Astăzi, potenţialii antreprenori interesaţi să îşi pornească propria lor afacere în cadrul UBIT prezintă un plan de afaceri conducerii incubatorului şi sunt invitaţi la o sesiune intensivă de consultanţă. Planul de afaceri este evaluat şi prezentat membrilor din conducerea UBIT cu o recomandare din partea conducerii centrale. Dacă bordul director este de acord, atunci o firmă tânără se poate muta în UBIT!

Rămânerea în UBIT

Firmelor li se permite rămânerea în cadrul incubatorului pe o perioadă de până la trei ani. Ele pot închiria până la maxim două birouri. Dacă o firmă se dezvoltă prea repede (şi are nevoi de mai mult spaţiu), această entitate trebuie să părăsească centrul.

Chiriaşii UBIT primesc un pachet destul de redus de servicii din partea incubatorului: spaţiul nemobilat, servicii de corespondenţă şi recepţie, dar şi camere de întâlnire. Telecomunicaţiile şi serviciul de internet sunt asigurate de către chiriaşi.

În adaos la acest pachet de servicii, UBIT oferă de asemenea şi consultanţă. Pentru sprijin direct în toate problemele de afaceri, conducerea centrală reprezintă un prim punct de contact pentru afaceri. În plus, în cooperare cu GTZ s-a oferit o serie de măsuri de training, cuprinzând tehnici de prezentare, management de timp, accesul la programe europene şi alte chestiuni.

Câteva date cantitative

La 31 decembrie 2007, erau prezente în incubator 12 companii (Abstract Connection, Atysoft, HPC Consulting, Soft Build, Internews, Bodrag, Dow Media, MHS Ware, Silver no 9, Smart X, Softage, Soft Class). Priincipalul domeniu de activitate este reprezentat de producerea de aplicaţii software.

Pe de altă parte, trebuie menţionat că în 2007, 4 firme au părăsit incubatoru, 3 deoarece dezvoltrea afacerii a impus mutarea într-un spaţiu mai marel cu succes (Interkor, IS Group şi Realnet) în timp ce a patra s-a retras (Solsys).

Având în vedere diversele stadii de evoluţie în care se găsesc întreprinderile din incubator, precum şi gama diferită de servicii oferite clienţilor, au fost calculate medii pentru fiecare indicator obţinându-se astfel o “întreprindere incubată medie”. De asemenea au fost indicate şi valorile minime şi maxime „reale” pentru fiecare întreprindere

.

Indicator

Medie

Min

Max

Nr. luni de la intrarea în incubator

19,25

3

33

Personalul înainte de intrarea în incubator

1,92

1

4

Personal la 31 decembrie 2007 din care:

3,25

1

5

Studenţi:

1,33

0

4

Absolvenţi:

2,00

0

3

Studii aprofundate:

0,5

0

2

Angajaţi full time

1,75

0

3

Angajaţi part time

0,92

0

2

Cifra de afaceri lunară medie înainte de admiterea în incubator (EUR)

419

0

1082

Cifra de afaceri totală (2007)(EUR)

20014

271

51703

 Mai multe detalii puteţi afla accesând www.it-incubator.biz.